10 ting du skal vide, før du køber en 3D Printer

Du har besluttet dig for, at du vil købe en 3D Printer. Enten til hjemmebrug eller til virksomheden. Du har måske hørt om og set videoer af, hvilke fantastiske ting, den kan printe. Du eller din virksomhed er derfor nu helt klar til at gå i sving med at 3D Printe. Det kan ikke gå stærkt nok. Men vent lige et øjeblik. Det er lige et par helt basale ting, du skal vide, før du køber din første 3D printer til hjemmet eller virksomheden.

Typer af 3D Printere

3D Printing er et bredt begreb, som dækker over selve teknologien, som er nødvendig, for at producere/printe fysiske ting i 3D. Der er dog flere forskellige teknologier, og dermed typer af 3D Printere, på markedet. Heriblandt er at nævne: Stereolithography(SLA), Digital Light Processing(DLP), Selective Laser Sintering (SLS), Selective laser melting (SLM), Laminated object manufacturing (LOM), Digital Beam Melting (EBM). Den allermest hyppige og populære type af 3D printer til hobby og privatbrug er dog med sikkerhed 3D Printere, som bruger teknologien: Fused Deposition Modeling – bedre kendt som FDM.

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM-teknologien dækker over processen: at en model/et print er lavet ved at varme og ekstrudere plastik lag på lag, så det danner en ønsket figur. Er det en 3D printer til hjemmet/hobby, er det næsten med garanti en FDM 3D Printer, der er den rette for dig. Er det derimod en mere kompleks 3D Printer til virksomheden, du er på udkig efter, så bør du undersøge dine muligheder nærmere. Et godt sted at starte er vores gode bud på 3D Printere til virksomheden.

Byg din egen eller køb en 3D Printer

Dét at du er interesseret i at 3D Printe, tyder på, at du er én der nyder at bygge og skabe. Derfor ligger det også lige til højrebenet at bygge sin egen 3D Printer fra bunden af.  Der er massere af 3D Printer kits, samlesæt/byggesæt og byggeinstruktioner online, som gør, at du kan bygge din egen 3D Printer. Det kan være billigere at bygge sin egen 3D printer, men langt størstedelen gør det for udfordringens skyld, da det er meget tidskrævende. Den anden mulighed er naturligvis at købe en færdig og brugsklar 3D Printer fra en af de mange producenter og forhandlere online. Ved at købe ved en forhandler i Danmark eller udlandet, undgår du at skulle bruge unødvendig tid på at bygge og samle og kan derfor gå igang med 3D printing med det samme!

Prisen på en 3D Printer

Prisen på en 3D Printer kan variere utroligt meget fra mærke til mærke og variant til variant. Derfor har vi skrevet en helt guide omkring 3D Printer priser. Det vigtigste du skal vide er, at prisen er en god indikator for kvaliteten af slutresultat. Her taler vi både finish, tempo m.m. Priserne på 3D printere til hjemmet kan variere fra omkring 1.000 kroner og op til mere end 20.000 kroner. Prisen på en 3D Printer til virksomheden kan derimod koste op til i nærheden af 1.000.000 kroner. Er det den første 3D printer, du skal have og er det mest for at prøve det af til privat/hobbybrug, skal du forvente af give mellem 1.000-15.000 kroner alt afhængig af dine krav til kvalitet m.m. Hertil kommer naturligvis materialer/filament til din printer.

Hvad der adskiller de forskellige varianter

Der er utroligt mange aspekter, der spiller ind, når det kommer til forskellen på de forskellige 3D printere på markedet. Dog er der i bund og grund kun 2 kvaliteter, som i sidste ende adskiller slutresultat fra den ene printer til den anden. Det er nemlig: printerens hastighed og printets opløsning (resolution).

Printets opløsning (resolution) dækker over, hvor detaljeret en 3D printer kan printe objekter. Dette er målt i microns – jo laver tallet er, jo mere detaljeret objekter kan du printe. Printerens hastighed er (som ordet antyder) et udtryk for, hvor hurtigt 3D Printerens ekstruder bevæger sig, og dermed hvor hurtigt du kan printe. Jo højere hastighed, jo hurtigere kan du 3D Printe.

Som tidligere nævnt er prisen en god indikator for, hvad du kan forvente af din nye 3D Printer. Jo mere, du vil betalte, jo hurtigere en 3D printer og jo mere et detaljeret objekt, kan du printe. Herudover så kan du komme langt med en billed-/video søgning på nettet for at se 3D printede objekter, som den printer, du kigger på, har printet.

Materialer til at 3D Printe (filament)

For at kunne 3D printe, skal du bruge filament. Filament er 3D printerens forbrugsmateriale, der ekstruderes. Der skelnes her primært mellem to typer af filament – især når det kommer til hjemmebrug/hobbybrug: Poly Lactic Acid (PLA) og Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS). Begge af disse materialer/filaments er termoplast, som bliver blødt og modellerbart, når det bliver varmet op. PLA filament er specielt velegnet til begyndere, som ønsker at printe små og simple elementer. ABS filament er velegnet til den mere erfarne og er specielt populært for sin styrke og høje fleksibilitet. Begge varianter af filament bliver solgt ved diverse danske og udenlandske forhandlere til omkring 150-250 kr. pr. kg. Hvilken type filament, PLA eller ABS, der er den rette for dig, afhænger af dit niveau, og hvad du ønsker at printe. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle printere, der kan bruge begge typer af filament. Nogle kan kun arbejde med PLA og andre kun med ABS. Vil du vide mere omkring materialer til at 3D printe, så klik ind på vores side omkring filament til 3D Printere.

Sikkerhed

Før du begynder at 3D printe, er der nogle sikkerhedsmæssige aspekter, du skal yderst være opmærksom på. Herunder har vi samlet de mest væsentlige.

Varme

Glem aldrig, at du har at gøre med opvarmet plastik. Selve plastikken (filament), ekstruderen og i nogle tilfælde printeren selv, vil/kan blive brændvarmt. Passer du ikke på, når du printer, kan det ende i slemme brændemærker eller værre.

Udluftning

Det er vigtigt, at din 3D Printer er placeret i et rum med ordentlig ventilation. Ved selve printningen udledes der lugte fra det opvarmede plastik. Specielt hvis du benytter dig af ABS filament. Der er endnu ingen forskning, der viser, at indåndelse af disse lugte er direkte helbredsskadeligt, men du bør tage dine forbehold og placere din printer i et rum med ordentlig udluftning/ventilation. Specielt hvis du bruger din 3D Printer meget.

3D Printede produkter i køkkenet

Som du nok allerede ved, kan du med en 3D printer lave diverse ting til hjemmet. Heriblandt er det muligt at lave dit eget køkkenudstyr. Både ABS og PLA er generelt sikre at bruge i forbindelse med madlavning/i køkkenet, men der kan være tilsætningsstoffer i plastikken, som ikke er. Herudover har produkter, som er lavet med en FDM 3D Printer, en ujævn overflade, som gør, at der let kan samle og danne sig bakterier. Det er derfor en gode ide at begrænse brugen af 3D Printede produkter i køkkenet

Hvordan du 3D printer

Du har nok set videoer af 3D printeren i aktion. Du kan se, at det opvarmede plastik (f.eks. PLA eller ABS) kommer ud af ekstruderen lag på lag, så det danner det ønskede objekt. Men hvordan 3D Printer man egentlig i praksis et objekt på sin 3D Printer? Når det kommer til at vælge det objekt, du gerne vil printe, har du primært to muligheder: du kan lave objektet selv, eller du kan downloade en færdig model fra internettet. At lave objektet selv er en svær opgave, som kræver meget tid og øvelse – specielt før du mestrer det. Men er det noget, du er interesseret I, findes der et utal af forskellige software, både betalte og gratis, som du kan downloade til din computer. Vil du selv i gang med at kreere, så kan du læse mere omkring 3D printer software her. At downloade en færdig 3D model fra internettet er lige så nemt og hurtigt, som det lyder. Der findes mange forskellige hjemmesider, som tilbyder gratis gratis download af objekter, som andre 3D Printer entusiaster har printet. Lyder det som noget for dig? Så er det blot at foretage Google-søgning på det, du ønsker at printe.

STL filer

STL-filer (STL står for STereoLithography (på dansk: stereolitografi), er den almene filformat, som bliver brugt til at 3D Printe med. STL-filen genereres typisk af det CAD program, bedre kendt som 3D software (læs mere om CAD/3D Printer software her), som du benytter dig af. STL-filen er den som gør, at det objekt, du ønsker at printe, bliver mere end bare en 3D-figur i dit software/på din computer – at det bliver et fysisk objekt, du kan røre og mærke ved. Rent teknisk indeholder STL-filen alt det nødvendige information for at 3D Printe et objekt. I filen, er det du ønsker at printe, kogt ned i tal i form af trekanter og en liste med deres XYZ koordinator. Disse trekanter (og tilhørende koordinator) bliver brugt af 3D printeren til at skabe dit fysiske objekt lag for lag. Fantastisk, ikke?

Slicing software

Når du har din STL-fil, skal den “slices”. Dette bliver den ved hjælp af en slicing software. Slicing softwaren oversætter, det objekt, du vil printe, til noget, som en 3D Printer kan forstå og dermed printe. Helt basalt, kan man sige, at slicing softwaren skaber den linje/vej, som 3D printeren skal printe.

3D printer som hobby

Noget af det bedste ved at købe en 3D Printer? Det er mere end bare en printer. Der medfølger en passion, en hobby og et helt samfund af hobbyister med. Verdenen er stor, og det er 3D Printer-verdenen også blevet. Det er et hav af små samfund derude – online såvel som fysisk. Små samfund/communities hvis passion er at kreere og skabe. En passion der udleves gennem den fantastiske 3D Printer teknologi. Ønsker at du være en del af det? Du er allerede godt på vej. Vil du finde din første billige 3D printer eller den bedste 3D Printer til prisen, så klik du dig videre på de to links her.

Held og lykke – og velkommen 3D printer-verdenen! Her er mulighederne uendelige.